-

Variációk egy szobára. Fiú vagy lány?

Variációk egy szobára. Fiú vagy lány?

Simplemente | 2014-09-08 15:04 (Frissítve: 2015-09-25 10:36, Simplemente)

Főoldal Cikkek Variációk egy szobára. Fiú vagy lány?

A fiúk és a lányok közötti különbségeket senkinek nem kell bemutatni. Ilyenek mindig is voltak és mindig is lesznek. Jól van ez így. Ha egy fiú-lány testvérpárról van szó, akkor a különbözőségek még inkább szembeötlőek, ahogy a két bemutatott szoba is jól mintázza ezt.

[Robotvilágos fiúszoba, falmatrica]
[Csajos lányszoba, falmatrica]
[Robotvilágos fiúszoba, falmatrica]
[Csajos lányszoba, falmatrica]

Robotvilágos kisfiú szoba és csajos kislány szoba

A berendezést és a méreteket tekintve a gyerekszobák szinte egymás tükörképei, mégis teljesen más világba csöppenünk, ha belépünk az egyikbe vagy a másikba. Ha szeretnénk, akkor akár az emberi természettel is párhuzamot vonhatunk: hasonlítunk ugyan egymásra, de mégis mindenki önálló egyéniség. A fotókon szereplő szobák két különböző személyiséget tükröznek, méghozzá teljesen ellentétes érdeklődéssel! A kislány szobája nem is lehetne csajosabb, mind a színeket, mind a témát tekintve, a kisfiú szobája pedig egy robotvilágba repíti az embert, ahol teljesen elveszhetünk a science fiction labirintusában.

Egy gyermek nagy részben még a saját világában él, és ebből nem szabad őt kiszakítani! Támogatni kell, méghozzá egy olyan környezet megteremtésével, amit teljes mértékben sajátjának érezhet. Fontos, hogy a környezete harmonizáljon mindazzal, ami belülről is foglalkoztatja, szórakoztatja, elvarázsolja őt. Ennek hatására alakul az énkép, az önállóság és fejlődik a személyiség. A szülőknek ezért kell nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy a gyermek szobája tükrözze őt magát. Ha a gyerekszoba személyre szabott megjelenést kap, akkor a fiatal a saját birodalmában boldogabb gyermekkor elé néz, s közben érezni fogja a szülői támogatást is.

[Robotvilágos fiúszoba, falmatrica]
[Csajos lányszoba, falmatrica]
[Robotvilágos fiúszoba, falmatrica]
[Csajos lányszoba, falmatrica]

Robotvilágos kisfiú szoba és csajos kislány szoba

Nem lehet kellőképpen hangsúlyozni, hogy ebben a korban mennyire fontos a szülői támogatás és a folyamatos megerősítés. Nem csak szavakkal, de gesztusokkal, de a saját tér kialakításával és elismerésével is. Nagyon fontos az egyediség. Fontos, hogy megmutassuk a gyerekeknek, mennyire sokféleképpen tudják kifejezni magukat, akár a szobájuk dekorálásán keresztül is. Ez a törekvés látható ebben a két esetben is: úgy gondolom, hogy ezen nincs is mit magyarázni, hiszen a dekoráció magáért beszél! A fiú szoba maximálisan fiús: a színek, a formák, a téma mind igazodik az ifjú titán személyiségéhez, aki így biztosan büszkén hívja el magához a barátait, hogy töltsenek el együtt egy „háborúzós” délutánt a robotvilágban. A kislány szoba pedig a 11 éves tulajdonos rózsaszín „felhője”, amely a nagyvárosi nő legjellemzőbb szimbólumait hordozza, hiszen ebben a korban a lányok már rálépnek arra az útra, amely a mesebeli királylánytól a menő üzletasszonyig vezet.

A gyerekszoba egy rendkívül meghatározó helyszín az ember életében, hiszen amíg el nem költözünk a szüleinktől, az a mi helyünk, az a mi terünk, ott élünk, oda menekülhetünk el a világ elől. Ezért az életkornak megfelelően olyan hellyé kell azt varázsolni, ahol a leendő utódok nagyon szeretnek lenni, időt tölteni. Azt mondhatjuk, hogy egy kis mini otthont kell teremteni a számukra, ami ebben a két esetben maradéktalanul teljesült.

 

Kulcsszavak:

↑ Back to top | További cikkek »

-